Zdravím, rád bych si postavil malý domek do 25m2 z přírodních materiálů. Jenom váhám jaké materiály použít, protože by byl obývaný pár týdnů v roce a v zimě už vůbec ne..a v zimě je venku vysoká vlhkost..a když se uvnitř nebude topit, tak jsem si říkal, že asi hliněné omítky vlhkost nasají a budou ji transportovat dál dovnitř obydlí..tím pádem by tam mohli vznikat plísně..a kdyby pod hlínou byla sláma, tak by asi začla hnít..nevím, tak si to představuji..Nemáte někdo zkušenosti s domkem z přírodních materiálů, který v zimě není obývaný, popř. jak to udělat tak, aby byl ochráněn před vzdušnou vlhkostí v zimě? Předem díky za odpovědi.

Zdeněk Hevák

Popisky: stavba

Prohlédnuto: 159 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Mno, co ti vadí na vzdušné vlhkosti v zimě??? je mnohem nižší, než v běžném obydlí. pokud není echt sychravo, avšak ani tehdy v tom nevidím žádný problém.Uděláš tam nějaké primitivní pasivní větrání aby se luft hýbal a fertig.Ničeho se neboj, to jsou jen liché obavy.

Buďte bez obav. Relativní vlhkost je v zimě vysoká, to máte pravdu. Měrná vlhkost je však nízká. Vlhkosti se bát nemusíte, jestliže zabráníte tomu, aby se dotávala do konstrukce vlhkost se země nebo vlhkost ze srážek. Tudíž by jste měl mít střechu s dotatečným přesahem aby nedocházelo k namáčení obvodové knostrukce větrem hnanými srážkami. Do konstrukce se vlhkost dostávat nebude. K tomu aby docházelo k transportu vlhkosti je nutný rozdílný tlak vodních par mezi interiérem a exteriérem. Jestliže nebudete objekt vytápět nebude rozdílný tlak vodních par.

Takže je důležité izolovat konstrukci se slámou od zemní vlhkosti a zabránit zatékání vody do konstrukce.

Máte pravdu..zrovna jsem viděl starou sušárnu ovoce z vepřovic a byla ok..hýbal se v ní vzduch. Díky za odpovědi, už jsem klidný ;-)

Odpovědět do diskuse

© 2012   PermaWeb

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby