Zajímalo by mne, jakou máte zkušenost s nakličováním obilí. Párkrát jsem zkoušel nakličovat, ale nějak se mi nedaří předcházet plísním. Napařuje se to, nebo se to má jen mlžit rozprašovačem, nebo nějaké vhodné podmínky? Díky za komentáře a odpovědi...
Prohlédnuto: 133 x
Permalink Odpověď přidal(a) Stříbrný Vlk na 3.Únor.2012 v 10:18 To jsem kdysi zkoušel podle tohoto návodu:
6h nechat ve vodě, 18h na vzduchu, 3x opakovat. Teplota vody 12 stupnu, vzduchu 18stupnu.
Namočené zrno nechat naklíčit na podnose asi v 10cm vrstvě a během klíčení často převracet (min. 2x denně).
Střelka musí mít 3/4 - 1/1 délky zrna. (trvá asi 6 dní)
Mě se to povedlo bez problémů, ale nakličoval jsem jen asi 3Kg pšenice.
Permalink Odpověď přidal(a) Veronika na 3.Únor.2012 v 10:41 Já obilí, ale i vojtěšku, řeřichu, ředkvičku, roketu, mungo atd. prostě namočím do vody asi na půl - jeden den,pak pořádně propláchnu a nechám bez vody. Proplachuji (třeba přes sítko) pak asi 2x denně a nechávám bez vody. Klíčí dobře. Jen špalda někdy klíčí hůř.
Když se to neproplachuje,tak to může chytit plíseň,ale když se 2x denně proplachuje,tak je to v pořádku.
Silberwolf říká:
To jsem kdysi zkoušel podle tohoto návodu:
6h nechat ve vodě, 18h na vzduchu, 3x opakovat. Teplota vody 12 stupnu, vzduchu 18stupnu.
Namočené zrno nechat naklíčit na podnose asi v 10cm vrstvě a během klíčení často převracet (min. 2x denně).
Střelka musí mít 3/4 - 1/1 délky zrna. (trvá asi 6 dní)
Mě se to povedlo bez problémů, ale nakličoval jsem jen asi 3Kg pšenice.
Permalink Odpověď přidal(a) Pavel Kolomý na 3.Únor.2012 v 16:10 Děkuji Vám za informace... přeji pěkný den.
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Včely
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Spory