nemáte někdo zkušenosti s pěstováním vinné révy bez krácení výhonků atd...

nezkoušeli jste ji někdo nechat růst jak chce ? A pravokořenná by fakt nepřežila ????

Prohlédnuto: 4584 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Nejde o přežití, ale o poměr kořenů k listové ploše a nasazeným plodonošům a s přihlédnutím k délce vegetačního období našeho pásma, teplotě půdy v podzimních časech, kdy je třeba dozrávat větší násadu plodů danou nezastřihovanou nadzemní částí....navíc víno tvoří na nových výhonech stále nové květenství, až do zámrzu, takže není pochyb o kontraproduktivním chování révy..Já to zkoušel, vyrosla mi réva pokrývající zed 20 x6 , ale kuličky velké jak rakytník a podobné chuti.Předloni 

    jsem to vysápnul traktorem a letos na jaře sázím odolné kanadské, které už budu opečovávat, aby z teho neco bylo.

 

takže představa permakulturního pěstování -  zasadit  a na podzim sklízet  -  je u révy nemožná...?I kdyby mi až tak

nešlo o výnosy , pouze aby to bylo jedlé ?
 
jarda bon jovi říká:

Nejde o přežití, ale o poměr kořenů k listové ploše a nasazeným plodonošům a s přihlédnutím k délce vegetačního období našeho pásma, teplotě půdy v podzimních časech, kdy je třeba dozrávat větší násadu plodů danou nezastřihovanou nadzemní částí....navíc víno tvoří na nových výhonech stále nové květenství, až do zámrzu, takže není pochyb o kontraproduktivním chování révy..Já to zkoušel, vyrosla mi réva pokrývající zed 20 x6 , ale kuličky velké jak rakytník a podobné chuti.Předloni 

    jsem to vysápnul traktorem a letos na jaře sázím odolné kanadské, které už budu opečovávat, aby z teho neco bylo.

 

michaela opočenská:
Nejen u révy. Hnedle 3. permakulturní princip Davida Holmgrena praví "Získávej výnos". Představa "zasadit a na podzim sklízet" pochází od těch kteří permakulturu provozují v čajovnách a kavárnách. Tvůj nápad spíš patří do kategorie přírodních zahrad. Nic proti nim ale permakultura to není.

Máte prosím někdo zkušenosti s Baco noir? Kde se dá sehnat? Kdysi jsem ji chutnala u jednoho pěstitele na zahradě, a nemohu zapomenout:) ten už ji nemá...

 

Zdravím,

Já mám zkušenosti s pravokořennou révou a musím říct, že roste úplně normálně jako roubovaná. Nejlepší je množit ji řízkování na podzim. Moje babička to tak pěstovala odjakživa a to pocházela z vinařské rodiny.

Koupily jsme starší zemědělský objekt a kupodivu tam roste vinný réva, nevím jestli je roubovaná či ne, ale jen tak se plazí po zemi na desítky let ji nikdo nestříhal, plodí menší střapce hroznů, ale chuťově je dobrá.

Myslím si, že staré, téměř planné odrůdy určitě mohou růst bez jakékoliv údržby a dávat i nějakou slušnou úrodu.

Asi taky záleží jestli daná vinná réva je neopečovávaná od malička nebo jestli je zvyklá na řez, v jednom roce jsem zapomněla odstříhat révu, které se pravidelně prořezává a výsledek nebyl moc příznivý, byla moc hustá a hodně trpěla chorobami.

Mě tato tématika taky zajímá, tak budu experimentovat a pak se podělím o další zkušenosti.

michaela opočenská Pravokořenná je úplně v pohodě pro takové domácí pěstování akorát ve vinařských oblastech je riziko napadení mšičkou révokazem, která keř dokáže zahubit. Proto se komerční sazenice musejí roubovat na odolné podnože. Krácení výhonů je kvůli síle keře, kterej dokáže nasadit na klidně 20 střapců, které už ale nezvládne utáhnout, proto se řeže. Záleží na odrůdě, jsou pergolové stolní které těch 10-15 střapců utáhnou.

Mám révu a občas ji střihám intuitivně- aby nelezla k sousedům. poradíte někdo, jak ji správně ošetřovat a kde střihat? hNOJIT NĚJAK?  Nemá a neměla nikdy velké kuličky, ale dobré.Na čem rostou nové plody, na těch nových výhonech? jak má být velká?

Magda Olivová: Réva vytvára plody na jednoročných výhonkoch vyrastajúcich z dvojročného dreva. Preto sa strihá, aby tých výhonkov nebolo zbytočne veľa, čo znamená i menej strapcov, ktoré ale stačí podzemná časť vyživovať do prijateľnej veľkosti. Popritom je ker potom i vzdušnejší a presvetlenejší, čo má tiež vplyv na kvalitu hrozna. Teda prakticky najlepšie od januára do začiatku marca za priaznivého počasia, kedy je nad nulou ostihať jednoročné výhony na 1-3 zdravé očká šikmo tak, aby vytekajúca šťava nezatiekla na očko. Strihať asi 0,5cm nad očkom. Hnojiť v jeseni rozhodením vyzretého kompostu, alebo odležaného hnoja. Počas vegetácie môžeš ešte zastrihnúť tak, že za posledným strapcom necháš 6-8 listov. Za tým vyrastajúce nové výhonky sa tiež vylamujú.

Přesně tak, aby z révy byl i nějaký užitek, stříhat se musí každý rok v předjaří (když se člověk opozdí, réva "pláče").Ale je rozdíl mezi tím, jak ji stříhají vinaři na vinicích a jinak ji bude stříhat ten, kdo si chce popnout nějakou pergolu  nebo nevzhlednou zeď, plot....K tomu je potřeba "vysoké vedení"- nechat si a postupně tvarovat několik dlouhých hlavních výhonů (stařina) a z těch pak rostou pruty, které se stříhají nakrátko- vždy ty ten rok odplozené- jednoleté- na dvě tři očka. Člověk se nemusí bát to takto radikálně stříhat, protože révě se to líbí a čím je starší a má tudíž větší kořenový systém, tím rostou silnější  nové pruty, které za ten rok narostou do značných rozměrů a krásně vše ozelení a ještě mají super plody. Lze toho pak využít i při  zmlazování (je dobré i v dolní části na stařině nechat nějaké očko, ze kterého se pak v případě potřeby může vyvést nová tažná větev).  Já jsem před lety dostala pár silných mladých uřízlých prutů od souseda, které jsem prostě jen zahrnula hromadně do země. Příští rok už měly kořeny, tak jsem je rozesadila a réva rostla a časem mi pokryla nevzhlednou sousedovu garáž (toho souseda, od kterého jsem dostala ty pruty :-) Akorát ve vyšších polohách u vyššího vedení asi pozor na namrzání, já jsem v polohách, kde se révě daří dobře...a nejsem vinař, jen zahradník amatér :-)

   Réva potrebuje starostlivosť a rez.Tu kde žijem sa práve dá pekne pozorovať degradácia vinohradov ktoré stratili majiteľa.Za 10 rokov je z krásneho vimohradu len akýsi meter-dva vysoký prehustený kobetec révy bez alebo so strapcami bobúľ veľkosti bazy.

Já předevčírem viděl vinici 550 metrů nad mořem a huba mi pleskla o zem.....Mám sice namnoženou jakousi prastarou odolnou odrůdu, ale mám ambice vybudovat si vInohrádek 350 metrů nad mořem a lemtat burčák až do ůplného zcepenění..... máte někdo nějaké zkušenosti s nějakou konkrétní odrůdou???a NETUŠÍTE NĚKDO, PROČ SE ROUBUJE RÉVA?

Joski Fito říká:

   Réva potrebuje starostlivosť a rez.Tu kde žijem sa práve dá pekne pozorovať degradácia vinohradov ktoré stratili majiteľa.Za 10 rokov je z krásneho vimohradu len akýsi meter-dva vysoký prehustený kobetec révy bez alebo so strapcami bobúľ veľkosti bazy.

Zkus si prostudovat tyto stranky:

http://bredwine.wz.cz/

Autor se zameruje hlavne na odolnejsi odrudy a kdyz ho kontaktujes urcite ti poradi.

Odpovědět do diskuse

© 2018   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby