Ahoj, v ramci rozsireni diskuze o EarthShip, jakozto architektonickem konceptu Michaela Reynoldse, jsem se rozhodl zalozit tuhle oddelenou diskuzi, ve ktere se muzeme bavit o veskere architekture (a urbanismu) nabizejici obyvatelum permakulturni vydobytky.
Nebavme se o 'pasivnich domech', ale o napadech, jak pohnout s architektonickym vyvojem. Prumerny evropan travi v budovach 92% sveho casu. Pojdme tedy zkoumat, jak optimalizujeme vlastni bydleni pro permakulturni ucely, co povazujete za zajimave, s cim srovnavate, popripade co vam chybi. Je pro vas architektura zalezitost duchovniho rustu?
Mate-li konkretni architektonicky problem, nebo znate-li permaculture-friendly projekt, sem s tim!
Popisky: architektura, duchovno, permakultura, společnost, stavba
Prohlédnuto: 640 x
Permalink Odpověď přidal(a) Andy Rak na 24.Leden.2012 v 20:51 Myslím si, že funkčnosť, dostupnosť a estetika sú asi také tri základné piliere každej architektúry, od ktorých sa všetko ostatné odvíja a mám dojem, že je vždy len otázkou doby, kedy sa v architektúre uprednostňuje niektorý z týchto pilierov. Podľa mňa sú všetky tri rovnako dôležité, ak teda neide o nejaké núdzové životné situácie, kedy estetika nie je podstatná.
Z hľadiska permakultúry či udržateľného bývania by mi nevadil ani ten "polystyrénom obalený betónový bunker", ak by zaistil pohodlný život našim deťom a deťom našich detí. Mám však pocit, že oni budú mať úplne iné predstavy o svojom bývaní a neviem, či by som dokázal vymyslieť taký dizajn a funkčnosť domu, aby v ňom ľudia chceli bývať aj o sto rokov... Ak sa teda na problém pozerám z takého uhla pohľadu, tak mi ako najprijateľnejšie pripadajú dva alternatívy - buď stavať hoci aj z betónu, ale zabezpečiť perfektnú funkčnosť a flexibilitu stavby - teda možnosť jej prerobenia v budúcnosti (čo môže byť naozaj dosť komplikované), alebo sa v maximálne možnej miere zamerať na funkčnú stavbu z obnoviteľných zdrojov a zdrojov, ktoré sa dajú ľahko recyklovať. Z hľadiska funkčnosti ma najviac oslovila earthship, alebo v niečom snáď ešte viac tzv. bioshelter, no a z hľadiska materiálov samozrejme tie najprirodzenejšie a vlastne aj najdostupnejšie materiály, ako sú kameň, voda, hlina, slama a drevo. Už len taká maličkosť - vymyslieť funkčný celok, ktorý by bol finančne dostupný, nie príliš časovo náročný a ktorý by dokázal prekľučkovať platnou legislatívou so vztýčenou hlavou :D
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 24.Leden.2012 v 21:04 a co říkáš na tohle, ogare...??? www.amatciems.lv
Andy Rak říká:
Myslím si, že funkčnosť, dostupnosť a estetika sú asi také tri základné piliere každej architektúry, od ktorých sa všetko ostatné odvíja a mám dojem, že je vždy len otázkou doby, kedy sa v architektúre uprednostňuje niektorý z týchto pilierov. Podľa mňa sú všetky tri rovnako dôležité, ak teda neide o nejaké núdzové životné situácie, kedy estetika nie je podstatná.
Z hľadiska permakultúry či udržateľného bývania by mi nevadil ani ten "polystyrénom obalený betónový bunker", ak by zaistil pohodlný život našim deťom a deťom našich detí. Mám však pocit, že oni budú mať úplne iné predstavy o svojom bývaní a neviem, či by som dokázal vymyslieť taký dizajn a funkčnosť domu, aby v ňom ľudia chceli bývať aj o sto rokov... Ak sa teda na problém pozerám z takého uhla pohľadu, tak mi ako najprijateľnejšie pripadajú dva alternatívy - buď stavať hoci aj z betónu, ale zabezpečiť perfektnú funkčnosť a flexibilitu stavby - teda možnosť jej prerobenia v budúcnosti (čo môže byť naozaj dosť komplikované), alebo sa v maximálne možnej miere zamerať na funkčnú stavbu z obnoviteľných zdrojov a zdrojov, ktoré sa dajú ľahko recyklovať. Z hľadiska funkčnosti ma najviac oslovila earthship, alebo v niečom snáď ešte viac tzv. bioshelter, no a z hľadiska materiálov samozrejme tie najprirodzenejšie a vlastne aj najdostupnejšie materiály, ako sú kameň, voda, hlina, slama a drevo. Už len taká maličkosť - vymyslieť funkčný celok, ktorý by bol finančne dostupný, nie príliš časovo náročný a ktorý by dokázal prekľučkovať platnou legislatívou so vztýčenou hlavou :D
Permalink Odpověď přidal(a) Andy Rak na 24.Leden.2012 v 21:58 No pekné pekné, ale pre mňa nereálne :) V obci odkiaľ pochádzajú rodičia a kde mám pozemky a lesy to vyzerá o dosť menej idylicky... No na druhej strane tam žijú celkom dobrí ľudia a mám tam kopec príbuzných, takže aspoň toto je moja devíza :)
RADIM BUFFALO TOBIAS říká:
a co říkáš na tohle, ogare...??? www.amatciems.lv
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 24.Leden.2012 v 22:20 však já ti nic neříkám...bude to mít jistě i druhou stránku mince...
Andy Rak říká:
No pekné pekné, ale pre mňa nereálne :) V obci odkiaľ pochádzajú rodičia a kde mám pozemky a lesy to vyzerá o dosť menej idylicky... No na druhej strane tam žijú celkom dobrí ľudia a mám tam kopec príbuzných, takže aspoň toto je moja devíza :)
RADIM BUFFALO TOBIAS říká:a co říkáš na tohle, ogare...??? www.amatciems.lv
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Včely
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity