Mám dotaz. Celkem jednoduchý. K čemu je permakultura? Čím déle navštěvuji tyto stránky, tím méně mi je to jasné. Mám za to, že jde (nebo by jít mělo) o nauku, kterak dosáhnout, nebo se příblížit maximální nezávislosti na strukturách vytvořených moderní civilizací (energetických a jiných technických sítích, řetězcích, zabývající se výrobou a distribucí potravin a jiného spotřebního zboží). Pokud by už mělo k nějaké závislosti (nesoběstačnosti) dojít, měla by se projevovat na co nejkratší vzdálenost. Např. dům bych si měl dát postavit místní nebo regionální tesařskou firmou ze dřeva z blízkého okolí. Takový způsob života by navíc měl být trvale udržitelný. Po prohlédnutí různých stránek s tématy "permakultura" nebo "soběstačnost", jsem nabyl dojmu, že takto pojaté chápání permakultury mnoho permakulturistů nemá. Spíše to vypadá, že většina jich klade důraz na design (ve výtvarném, nikoli technickém, smyslu) zahrady pořípadě krajiny. Skutečně to vypadá tak, že stačí ubastlit o prázdninách slaměnou nebo hliněnou chatu o velikosti garáže, u ní bylinkovou spirálu, založit jedlý les a tím se považovat za permukulturistu. Zbývá zodpovědět pár nepodstatných otázek. Co bude hlavní strava permakulturisty? Budou to ořechy a bobule z jedlého les? Do čeho se obleče, obuje. Čím vytopí svůj dům? Jak bude dopravovat děcka do školy a sebe do případného zaměstnání (pokud mu na nějaké zbude čas)? Je přípustné, aby permakulturista na jedné straně bažil po nezávislosti na elektrické síti a na druhé straně lil hektolitry nafty do traktorů a bagrů, popř. aut? Nepříjemné otázky? Ano, ale myslím že jsou plně oprávněné.
Proč to vše píši? Lidí zajímajících se o permakulturu je hodně, publikovaných zkušeností velice málo. Obracím se na permakulturisty, kteří už delší dobu permakulturně žijí nebo se o to aspoň snaží, aby se podělili o své poznatky. Nemyslím detaily, ale celkovou bilanci. Tj. na jaké rozloze žijí, v čem bydlí, v čem jsou soběstační, v čem ne, čím se živí. Viz otázky výše. Stručně a jasně, tak aby si nezasvěcený mohl udělat nějakou představu. Myslím, že by to bylo užitečné pro každého nového zájemce.

Popisky: Permakultura

Prohlédnuto: 1010 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Mno, tak bez boha ta permakultura nepůjde......

Kdesi jsem to četl.... počkej, už vím, když upalovali Jana Husa.

Tuhle debatu musíme ukončit, jinak odradíme mnoho permakulturistů hned na začátku. Boha sem necpěme, už ho nacpali ledaskde. Je to o vás a o vašich touhách být nezávislejší, samostatnější a uctivější k přírodě. Nehledal bych zde ani hudbu sfér, ani kosmické vlivy, ani posun čaker, ani mumlání manter.

Jasně že je moderní trend vše zesložitovat a komplikovat, aby vyniklo vedoucí postavení těch prvozasvěcenců, ale to je obecný trend platný tisíce let.

Bacha na domněnky, vždy je máme křišťálově průzračné a jasně nalajnované....Přeci nebudem pochybovat sami o sobě....

Eltariel říká:

JBJ: Někteří nazývají Boha Přírodou , jiní zase jinak. O to přeci vůbec nejde.Domněnky moje? V tomhle mám dost jasno, rovnováha je o třech , ne o dvou. Mojžíš nedělal zadáčo, ale možná ses to někde dočet. Ti co jsou ve všech kulturách ctěni a předávají zkušenosti, dovednosti ....tak ty fungují ve trojkové rovnováze, jinak by na to jednoduše neměli.

Permakultura má v sobě neviditelnou strukturu, která je všudypřítomná , těžko uchopitelná ,ale je.

Člověk , Země , Bůh(si to nazvi každý jak chceš). 3. To není domněnka to je realita.

JBJ: "To co se snaží tvářit jako hluboké nebývá ani povrchní" ......... už nevím kdo to řekl, ale něco na tom je :-)

No to každopádně, avšak o plytkých záležitostech zde nebyla ani jediná myšlenka..Nemyslím si, že bude permakultura povrchní  záležitost. Ale k jejímu přijetí a praktikování není potřeba akademický titul,titul před jménem ani služby všemohoucího.

QNX říká:

JBJ: "To co se snaží tvářit jako hluboké nebývá ani povrchní" ......... už nevím kdo to řekl, ale něco na tom je :-)

JBJ: kdo se odradit chce nechat , ten se nechá.Nenacpeš něco někam , když už to tam je. Ale dej pozor , třeba někoho odradíš.Třeba to právě proto někoho zaujme.

:-)))

Dobře jsi mne pobavila, jen co je pravda. Ale opravdu a upřímě......

Každému, co jeho jest.
Něčím mi připomínáš moji dospělou dcéru. Zřejmě tou sveřepostí a umíněností...Budiž po tvém....jsem špatnej katechét.....

Shniju v pekle.....
Eltariel říká:

JBJ: kdo se odradit chce nechat , ten se nechá.Nenacpeš něco někam , když už to tam je. Ale dej pozor , třeba někoho odradíš.Třeba to právě proto někoho zaujme.

:-)))

JBJ: ale dity....vždyt mě je to úplně šuma fuk....

Všiml jsem si.
Poznejte to, co vidíte před sebou, a pochopíte to, co nevidíte.

Jaroslav, pekne si to napisal s tym smerom. Neviem este co presne a ako to budem v zivote robit, ale som rada, ze som nasla svoj smer a toho sa drzim. Podobne teda vnimam permakulturu aj ja - ako spravny smer cesty :-).

Jaroslav Škývara říká:

Ahoj Eltariel, mít znalosti a schopnosti je pro samé žití s permakulturou či permakulturou stejně důležité, jako duchovní ukotvení. Jak jsem výše zmiňoval, nemusíš vlastnit zemi (defacto ona vlastní nás:-)..), můžeš přebývat ve stanu a nemusí to být zrovna skvělá jurta a přesto můžeš žít lehce a permakulturněji, než stovky absoluventů kurzů a seminářů.

Na permakultuře je pro mě skvělé, že dává směr a ne přesný návod. Bez vyššího vedení nejsme schopni dosáhnout klidu a vyrovnanosti, ať s permakulturou či bez ní, v tom se určitě s většinou lidí obývající tento internetový prostor shodneš.

Krásný den:-)).

Eltariel říká:

Tak jsem se pročetla až sem.

Cyril: spousta otázek, v pořádku, napadnou každého, kdo tomu bude chtít rozumnět. A do určité míry nás nepovedou dopředu odpovědi , ale právě ty otázky.

Všichni to zde vysvětlují dobře a je možné souhlasit.

Jen mi prosím odpustte další otázky:-)

Je opravdu tak nutné umět vyprat vlnu, usoukat, utkat, vypěstovat , zabít, shrábnout dotace, být soběstačný , mít to a nemít ono, chovat zvířata, bydlet ve slaměném domě s plísní i bez plísně, jíst bio , pít bio ,  mít za kámoše Seppa Holzera, mít xxxkurzů a titulů, mít haktary půdy......????Bud vám přáno.....

Je to permakultura? Ano je , ale jen její část!

Člověku stačí člověk, spojený se Zemí i s Bohem, aby byl permakulturníkem kdykoli a kdekoli.....

my si taky jedem skromne, neni moc penizku a cas travime na zahradach v sadu a tak ruzne.Sami moc citime tu kritiku ze to jde delat ekologickejc ze nemame pouzivat odpadky a spatky je recyklovat nebot to neni eko, ale nase cesta je cesta vesele skromnosti a permakultura s timdle myslenim nema zadnej problem. v klidu ve stanu na zahrade a pozemku kdyz ma clovek dobre srdce a chut tak se vzdy najdou lidi ktey chteji s vama sdilet.

Odpovědět do diskuse

© 2012   PermaWeb

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby