Popisky: brambory, pěstování, zelenina
Prohlédnuto: 2751 x
QNX: Neřekl jsem, že jsi jejich odpůrce. Někde jsi ale zmínil, že použité plasty patří do specializovaných provozů k reciklaci.
Nemaje auto, byl jsem ušetřen dilema, zda použít pneumatiky. Navíc mám pod pozemkem mělce mraky kamene, který se podle mě hodí lépe, než jiné materiály. (Hodlám jich pár hodit i na trávu na brambory)
Kupovat plasty mi přijde jako plýtvání a podpora dalšího plýtvání v průmyslu. Ačkoliv se jejich kupování tak jako tak nevyhnu. Máme doma pařník z vyřazených oken. Sklo. A na rajčata mám vyřazené obaly na RTG filmy. Takže ani u nich to s plastem moc nepřeháním.
Co do brambor mi přijde zajímavější ta záležitost s prkny, nebo pohazování travou. Brambory ochotně z hlavního stonku vyhánějí "hlízotvorné" stonečky, jakmile je hl.stonek v dostatečném vlhku. Ať už je hl. stonek v poloze vertikální (pneu, jihoamerické kupy, sudy, či tradiční hrůbkování), nebo v poloze horizontální (seno a podobně).
Permalink Odpověď přidal(a) Vlasta na 31.Květen.2011 v 14:50 Letos poprvé pěstuju brambory ve slámě. V zápalu nadšení, že budu mohutně vysazovat stromy a keře jsem na poli ukecala traktoristu, aby mi dovezl pár balíků slámy. Dovezl mi půl stohu. Mohutná výsadba a s ní spojené mulčování se nekonalo, tak se aspoň konají brambory. Na posekanou zem jsem dala slámu, na to sem tam hrst kompostu a na to jsem rozházela brambory. Na to zase slámu. Pneumatiky mi jako vhodné ohrazení nepřijdou (nevím co v nich je a pak se mi taky osobně dost nelíbí), vyhrabala jsem v kůlně pár prken a ohrádku jsem vyrobila z nich. Byť ode mně žádnou další péči nemají, vylezly. Asi bude zvolna čas na přihození slámy :-)
S pěstováním v trávě to bude zřejmě podobný, prý je nejlepší nechat z řádku poslední seč, na jaře sázet brambory do té polozetlelé trávy a přihazovat další posekanou.
Jestli ohradit a čím, nechť si každý zvolí. Pneumatiky ani např. pražce mě osobně vhodné nepřijdou, v podstatě ze všech výše zmíněných důvodů.
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 31.Květen.2011 v 16:53
Permalink Odpověď přidal(a) Vlasta na 1.Červen.2011 v 13:20
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 1.Červen.2011 v 16:25
Permalink Odpověď přidal(a) Ján Štefko na 29.Listopad.2011 v 20:08 Greg Lutovsky, ktorý podniká v produkcii zemiakárskej sadby tvrdí, že zo štvorcového metra je možné dosiahnuť aj 100 kilogramový výnos. http://domacnost.sme.sk/c/4811558/pestovanie-zemiakov-trikrat-inak....
Po mojej skúsenosti so slamou som už opatrnejší. Kedže slama obsahuje hlavne uhlík, chýba jej dusík berie resp viaže ho z pôdy a tým úroda nemusí byť žiadna. Aby k tomu nedošlo treba so slamou aplikovať dusík napr vo forme hnoja, močovky. Urýchli to taktiež rozklad slamy. Iná situácia bude v aplikovaní sena, to sa dá na priame použitie aplikovať. Jeden chlap písal že na jesen nahadžu seno na kopu a na jar po čiastočnom zhnití to prehadžu vidlami a vložia zemiaky. vraj vynikajuca úroda.
O zemiakoch som počul od jednej čo čítala knihu o vplyve potravín na človeka. Vraj zemiaky sú príznačné pre materialistickú dobu, resp. ovplyvnuju myslenie aby bolo prizemné, hutné, materialistické. Inde som zas čítal že varené zemiaky podporujú sexualny chtíč,vitálne energie. Ale že naopak surové zemiaky tento problém nerobia. Surové zemiaky dokonca priaznivo vplývajú na zdravie zubov, pomáhaju liečiť paradentozu a žaludočné vredy. Z viacerých zdrojov som mal že malým deťom chutia chrumkať surové zemiaky, takže niečo na tom bude, kedže malé deti si vyberaju intuitívne pokial ich nepokazíme umelými sladkosťami.
Permalink Odpověď přidal(a) Ján Štefko na 29.Listopad.2011 v 20:22 http://www.organicwell.sk/index.php/svetelny-koren.html
Zdá se, že souvislost mezi světelným kořenem a bramborou má veliký význam. Brambora sloužila po celá staletí lidskému vývoji tak, že obdařila člověka zemskou tíží. Správným způsobem pěstovaný Světelný kořen může fyzickou tělesnost člověka naopak proniknout takovým světlem, že dokáže podstatnou měrou usnadnit, možná dokonce plně umožnit jeho obrat k nehmotnému světu. Bramboru, kterou by měl v budoucnosti jakožto hlavní potravinu nahradit Světelný kořen, bychom však neměli považovat pouze za rostlinu minulosti, které se musíme zbavit. Dobrý vývoj a růst Světelného kořene musí kráčet ruku v ruce s novým chápáním brambory. To se může podařit, pokud bramboru poneseme láskyplně ve svém vědomí jakožto rostlinu, která ve své proměněné formě nadále slouží vývoji člověka a s novými úkoly nad rámec zaopatření výživy bude pozvednuta na nový stupeň vývoje.
Permalink Odpověď přidal(a) Petr Sob na 7.Květen.2012 v 12:40 Ahojky,
díky za tip. já zatím brambory jen v hlíně a trávu hážu do kompostéru v rohu zahrady nebo do dírky v druhém rohy :D Vyzkouším jak se pěstuje v trávě :) Díky Petr
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 7.Květen.2012 v 13:03 ale prý to je lepší, když nasteleš pás posekaté trávy už rok předtím a ty kobzole pak de teho polozetlelého zahrabeš a letos to pak jen přistýláš posekanou trávou...je o tom na netu hafo...pohledej...
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Včely
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Spory