Jaké máte zkušenosti a co zelenina? Jaké skladby se vám osvědčily? Budu rád i za fotky. Co sejete a co dosazujete předpěstované? Když každý přidá zkušenost, můžeme se navzájem učit.

Popisky: pěstování, zelenina

Prohlédnuto: 492 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

V čem je nejvíc rutinu a jak ho nejlépe využít už necháme stranou, on je nakonec i v rajčatech. A když někdo léčí homeopaticky, tak na jeho množství vlastně vůbec nezáleží. Takže nakonec není o čem diskutovat. Toho kámoše co vystudoval farmacii se specializací na přírodní léčiva v HK pošlu do háje :-)

Nechtěl by jsi raději napsat něco víc o tom žernu ?  Sice ho ještě nemám ale i tak by mne zajímalo jak ho nastavit na loupání pohanky a ne na mletí obilí. Už jsem se tu na to ptal dříve, nikdo pořádně nevěděl. Ani pan Šmajstrla ve své knize moc neporadí (přesně jak píše Cyril Prosecký).

Žrna.... na valašsku v každé chalupě a dnes.....

Technicky se jedná o šrotovník , kdy se mezi dvěma kruhovými kameny šrotovalo kdeco. Ty vymakanější měly axiální podložky, čímž se seřizovala axiální vůle či vzdálenost mezi kameny. Ty nejvymakanější měly šroubový mechanismus k přibližování kamenů, tak jako šrotovníky či domácí mlýny.

Pokud vím, moc se s tím neprděli, pošrotovalo se na jemno a přesálo se to přes jemné síto. Hrubé dostal dobytek, z jemného se vařilo.

Na žrně se oloupaly slupky a pak se na  dělala krupice na kaši a nebo se nechaly celé kroupy, nebo jemnější šrot na placky. Mám ve výrobě žrnu s dvěma korundovými kotouči axiálně seřiditelnými na téměř nulovou hodnotu a  ten bude umět oloupat pohanku, obrousit otruby ze zrna, umlet mouku ze všeho vč kukuřice i žaludů...... Chtěl bych duální pohon, na motorek i kliku. Hladkou mouku však na dvakrát, hrubou i krupici  jednomletou. do třicátých let minulého století se prodávaly malé mlýnky i  žrny na ruční pohon, na elektromotor i na žentour.

U nás se prodávají třeskutě předražené ruční mlýnky i elektrické, co umí jen šrotovat celá zrna.  i to může být řešení, když pěstujeme tatarku, což je druh pohanky, co se mele celý a nebo se část slupek odstraní na sítě.
u Žrny je jediná potíž a to, že každá obilka pohanky je jinak veliká, takže se loupou od největších po nejmenší, když jsou rozdíly veliké, nebo se dělá rovnou lámanka a spokojíme se s kusy pohankových zrn, kotoučwe můžeme přiblížit více.....
bobek říká:

V čem je nejvíc rutinu a jak ho nejlépe využít už necháme stranou, on je nakonec i v rajčatech. A když někdo léčí homeopaticky, tak na jeho množství vlastně vůbec nezáleží. Takže nakonec není o čem diskutovat. Toho kámoše co vystudoval farmacii se specializací na přírodní léčiva v HK pošlu do háje :-)

Nechtěl by jsi raději napsat něco víc o tom žernu ?  Sice ho ještě nemám ale i tak by mne zajímalo jak ho nastavit na loupání pohanky a ne na mletí obilí. Už jsem se tu na to ptal dříve, nikdo pořádně nevěděl. Ani pan Šmajstrla ve své knize moc neporadí (přesně jak píše Cyril Prosecký).

Dík za zajímavou odpověď.

Odpovědět do diskuse

© 2012   PermaWeb

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby