Dobrý den. Jsem v permakultuře nováček, teprve začínám. Možna je moje otazka hloupa :-), musím se ale zeptat. Mám malou zahradku, chtěla bych udělat co nejekologičtější jedlý les, sousedi ale ze dvou stran zalevají svůj travník a tuje chemickým hnojivem, ze třetí strány mám zemědělské pole, tam toho je ještě víc. Jak můžu zabránit přistupu těchto hnojiv přes půdu? Různé breberky a červy apod. se pohybují všude, a také voda... Má smysl vrýt mezi nimi a mnou třeba nejakou folii třeba do hloubky 1 metr? Pomůže to? Můžete doporučit nějaký ekologický materiál?
Předem všem děkuju za rady.
Popisky: ekologie, společnost
Prohlédnuto: 393 x
Permalink Odpověď přidal(a) RADIM BUFFALO TOBIAS na 20.Únor.2012 v 11:05 no avidíš...vyřešeno...!!! proč jsi mu nanařezal v hospodě...??? nedávno jsem byl v kauflandu pro něco a viděl jsem tam nějaká bio vejce za 10.16 kč/ks...a požadovals aspoň náhradu za ty stromky...??? jak může přikosit cca 50 m...???
RBT: já jsem strašně mírumilovnej :-) a ani jsem nevěděl kdo konkrétně to udělal. Ten chlap co to seká na dotace najímá několik traktoristů a já jsem to zjistil až po několika dnech. Jak může přikosit 50m ? ....... prostě ho tam šéf poslal a ten traktorista ani pořádně nevěděl kde je hranice. Tak tu louku "tam někde za kopcem" prostě posekal. O rok později jsem zase jiného nachytal jak mi jezdí s traktorem po cca 2ha louce a rozmetá tam hnojivo. ......... tak jsem ho zastavil a s úsměvem jsem mu poděkoval, že je takovej dobrák a investuje do hnojení mého pozemku. Moc velkou radost z toho neměl, protože už to měl skoro hotové a nějakou tu korunu to určitě stálo. Víckrát už se neukázal.
U mě si to švihl traktorem skrz pozemek a nějak zapomněl vypnout rotačku. Poprosil jsem námezdního soudruha traktoristu (víkendový přivýdělek), aby se držel dohody mezi mnou a jeho vedením, že se bude jezdit po oficiální komunikaci. A když už teda nedojede o 3m dál, na komunikaci, aby alespoň příště ťukl do té páčky od bubnové sekačky a nemasakroval moje výsadby. Začal cosi o tom, jak to na mém vypadá, jak to bylo krásně posekané, když to oni.... bla bla bla. . . . Klid nastal až potom, co jsem začal dělat svejly a do míst, kudy si to zkracovali, jsem zatloukl několik jeklů. Jezdí se už po polní cestě a bez rotujících bubnů.
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Včely
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Spory