Obsah přenesen z diskuzní nástěnky:

Vytvořeno uživatelem Energybulletin.cz

Ropný zlom je označení pro vyvrcholení světové těžby ropy. Ropný zlom však neznamená „konec ropy“, ale konec levné ropy, protože přecházíme z trhu kupujícího na trh prodávajícího.

Web: http://www.energybulletin.cz

Popisky: ekologie

Prohlédnuto: 145 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Martin Gross: no, nějak to zkusit musíme. Ty opravdu jíš denivky? Já pouze demonstrativně, ale nepochutnám si na nich. Podobné je to i se spoustou jiných "jedlých" rostlin ....... Když bude hlad, tak to jíst začnu, ale dokud bude něco "normálně jedlého" tak se tomu raději vyhnu. Pojídáním šťovíku a rebarbory ve větším množství dáváš strašně zabrat ledvinám, tak opatrně. Cukrové javory tady porostou, ale produkce mízy a její cukernatost bude mnohem menší než v jejich domovině (možná srovnatelná s kleny, někde mám srovnání cukernatosti, ale netuším kde). Dřezovce nám zase pravidelně ničí hlodavci, ale ještě párkrát jim dám šanci, protože jsou opravdu zajímavé.
U denivek hodně záleží na druhu, popř. kultivaru. Zbožňuju hemerocallis fulva. Krom listů cokoliv. Šťovíky a příbuzné beru s citem, na buchtu, šťovík jsem letos poprvé zasel. dva roky  mám z Krkonoš horský, nebo alpský, nebo jak se česky jmenuje. Chci zkusit křídlatku japonskou, nebo českou, mám okolo pár lokalit. Jinak milujeme slézy pižmové, kostival(tak jednou za měsíc)

Z historie cukrovarnictví plyne, že veškeré moderní (začátek 19. toletí) pokusy s průmyslovou výrobou cukru z mízy stromů u nás ztroskotaly na její velice nestálé a nepredikovatelné produkci s vysokými sezonními i místními výkyvy. A týkalo se to jak javorů tak břízy. Zkrátka nejen žaludů je dobrá úroda jednou za 7 let .. jo a březová míza má prý nižší cukernatost než míza našich domácích javorů a k tomu ještě málo sacharózy a hodně glukózy, což je sice dieteticky zajímavé, ale na chuť o dost méně sladké = jako tržní sladidlo hůře použitelné ..

QNX říká:

.. a produkce javorového sirupu v našich klimatických podmínkách je také dost pochybná. V našich končinách je mnohem nadějnější produkce sirupu březového, ale letošní rok byl velice špatný i na březovou mízu (vůbec netuším proč).

Odpovědět do diskuse

© 2012   PermaWeb

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby