zkusmo se snažím otevřít téma o skladování, jde mi o: 

1) sortiment potravinářských plodin, tj. jaké všechny se dají  skladovat a jaké jsou pro to nejvýhodnější podmínky, 

2) technická stránka - vhodná zařízení která pomáhají skladování s co nejmenší přidanou spotřebou energie, např.  velkoledničku resp. prostor ochlazovaný ledem uloženým nad ním, z kterého stéká studený vzduch, to celé řízeno elektronikou jsem viděl, (pouze na celoroční skladování mi vychází objem ledu dosti veliký), atd. atd.

Prohlédnuto: 2049 x

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Krásná knížka o tomto tématu - Václav Cílek - Tři svíce za budoucnost. Četl jsem a je zde spoustu inspirace pro soběstačnost. Zde obsah knížky - http://web.flu.cas.cz/scan/323507324.pdf

Není někde tato knížka naskenovaná ???

To bohužel nevím, určitě ji už mají i v knihovně

je to fajn kniha pro totální mudly, pro zasvěcené by kniha musela být trojnásobná a bez omáčky.

Na začátek jedinečná. a rozhodně užitečná v ostatních tématech....problematika skladování a uchování potravin je velice obsáhlá a málokdo  má tu cestu prošláplou. Mám vyzkoušeno, že NIKDY se nevyplácí vše vsázet na jednu kartu...příkladně nevysévat jednu mrkev, jednu dýni, jednu fazuli, tedy odrůdu.nejpohodlnější uchování potravin, pokud nejsou sušené je mrazení. k tomu mám mrazák liebherr, kterej na 700litrů užitného objemu sežere 0,45kw denně, což by solárek utáhl pohodlně, navíc je možné jej mít i venku v nízké teplotě, což snižuje spotřebu. jináč je možné mrkev krechtovat, uložit ve sklepě v bedýnkách, ve vlhkém písku, čáSt ponechat na záhoně, usušit, zamrazit, zavařit na slano či kyselo a nechat mléčně zkvasit, já to řeším ve směsi s červenou řepou a ostatníma, dle chuti.  Jak vidno, blbá mrkev nabízí pestrou škálu využití, resp uskladnění. Důležitý je tmavý, chladný a vlhký sklep, přiměřeně větraný. tam přežije všechno, i když mnozí tvr2dí, že s bramborama nic nevydrží, v dobře větraném sklepě se zeleninu podaří udržet hodně dlouho. Letošní pokus s tykvemi tetsukabuto dopadl skvěle, tykve jsou jako právě sklizené po roce sklafdování a kamaráád ji vaří i se slupkou!!!! kterážto není tvrdá a dřevnatá.v teplotě15 až 18 stupnů  a ze 120 kusů nepřežily tři kousky.... Dodnes jich mám 10.Zelí do škopku, celer usušit a dosklepa, petržel sklep. porek zimní na záhoně, letní do mrazáku, když zbude. Rajčata ve směsích a omáčkách do 3sklinek, tabák usušit, fazole zelené do mrazáku, sušené do pytlíku na hambálek, kapusta jskladovat nejde, růžičkovou loupem celou zimu,kadeřávek loupem selou zimu, luxusní stav celou zimu až do jara, pak se nechá vykvést, dá jsemínka a po odplození a ustřižení plodonosné části znovu obrazí a přinese užitek...nejhodnotnější listová zelenina se 100% uchovatelností na záhoně, tedy vždy čerstvá.Topinambury jsou jasné,papriky do čalamád, naplnit mletým masem a šups do mrazáku,bazalku do pesta, zamrazit zelenou a usušit,cukrovou kukuřici do mrazáku, obyčejnou do pytlů,mangold řapíky zamrazit,jako špargl, listy jako špenát blanžírovat a zamrazit.Okurky do láku a zavařit, velké mléčně zkvasit, černá ředkev, cvikla a tuřín do sklepa,jako i brukev gigant.Brokolici a květák do mrazáku, zelený hrášek taky, žampiony z pastviny zamrazit a do láku zavařit, ovoce je další kapitola, obsáhlá stejně jako zelenina. Třebas máte někdo jiné zkušenosti s jinými druhy a odrůdami a zpracováním a uložením.Je obrovský rozdíl mezi koníčkem a soběstačností....Uchování potravit je neméně důležité, jako jejich pěstování.Počítejte s padasátiprocentními ztrátami při uchování a budete mít jistotu a bezpečné množství.počítejte s polovičním výnosem, než je běžné.

"Počítejte s padasátiprocentními ztrátami při uchování a budete mít jistotu a bezpečné množství.počítejte s polovičním výnosem, než je běžné." = počítejte se 4 násobnou plochou pro pěstování než je běžné a když to půjde hodně dobře, tak vám to vyjde.

Jardo...bezva shrnutí...

Dýně mi letos také dělají radost...budu určitě soběstačná do jara...stejně tak fazole...

Jinak tvé topinambury narostly do výšky hodně přes 2 m...zatím ještě nevykvetly...

Doplním to ovoce...jablka zimní, hrušky do sklepa...jinak ze všeho možného ovoce nadělat kompoty, marmelády, džemy, zavařit ve vlastní šťávě, sirupy...kdo má mrazák, šup tam s drobným ovocem a peckovinami vypeckovanými...a pak také nasušit...v zimě to je pochoutka...něco zpracovat na pálenku nebo víno či mošt...některé ovoce se dá sklízet až v zimě, třeba mišpule

A tady tisíc dalších tipů...:)

http://www.ovocne-stezky.cz/4web/soubory/moznosti-zpracovani-ovoce.pdf

MAGDA - dýně ,

taky máš TEKSUKABUTO ?

Ne...teksukabuto nemám...

Mám blue hubbard, hokaido, butter cup, serpentine, muškátovou butternut...

ta muškátová buternut mne zajímá. Tetsukabuta mi došla, budem potřebovat někoho, kdo bydlí v prostorovém izolátu, tj min 800, lépe 1000 metrů od ostatních dýní a vyrobí nám semínka. TETSUKABUTO,TETSUCABUTO, syn IRON CUP, IRONCUP.Chutově je muskade de provence  světová špička se špatnou skladovatelností a uživatelsky nikterak přívětivá. naproti tomu  longue denice  je chutově velice blízká, a na zpracování mnohem, mnohem, mnohem lepší, příjemnější. oloupete jako cukjjetu a.... heá heá. jako butter nut, ale mnohem delší, asi 10x a 3x více karotenoidů, páč je oranžovější, je hezčí kandovaná a barevnější v zavařenině. To neznamená, že jsem proti butternutům zaujatej..... naopak, malé keřovité formy jsou přímo určené k podélnému rozříznutí a po vydlebání se dlabanina umele či naseká, smíchá s.....pohankou se sýrem a klobáskou, nebo mletým masem se sýrem, nebo.... čímkoli vč suchým z nosu.Upeče se to jsa pokjapíno olivovým olejem a pak se to surově zbouchá jako jednoduché jídlo.

Ano, jsou to výkonné kompaktní formy keříčkové, které nikam nelezou a dávají mladé kusy tak kvalitní, že si cuketa hanbou půjde lehnout na koleje.

qnx, je to tak, pokud to člověk bere vážně, pak musí počítat s nějakou bezpečností. To není z mé hlavy, alebrš z mi3lotický hospodář 1924. Já pěstuju mnohem víc, mám kopec přátel i kupců.



Magda říká:

Ne...teksukabuto nemám...

Mám blue hubbard, hokaido, butter cup, serpentine, muškátovou butternut...

Měla by to být tato...mám tam jen 1 plod, snad dozraje...

http://www.e-les.cz/eshop-stihl-cz/eshop/38-1-Osiva-a-semena/0/5/47...

Nejlépe se ujaly ty blue hubbard...těch mám několik velikánských...

A pak hokkaida...

Ale pěstuji je všechny dohromady...zkusím sebrat semínka a příští rok vysadím...pak uvidím...

Ja bych prostorovy izolat mel (793 m vzdusnou carou o nejblizsiho plotu zahrady, kde by se teoreticky dyne pestovat mohly, takze fakticky je to pres 800m, navic za remizky a rybniky), ale jake ma naroky ma na pestovani? Jsem trochu vys, pestuju tu klasiky  - cukety, hokaida, spagetti, tondo di nizza, butternut a golias. Je iron cup podobne narocna, nebo potrebuje delsi vegetacni obdobi? Dalsi vec je, ze jsem ji znal pouze jako F1, ale pokud ji chcete semenarit, tak asi mate neco jineho. Nejsem v idealnich podminkach, ale v nizine asi nikdo nebude mit ten prostor okolo sebe.

jarda bon jovi říká:

ta muškátová buternut mne zajímá. Tetsukabuta mi došla, budem potřebovat někoho, kdo bydlí v prostorovém izolátu, tj min 800, lépe 1000 metrů od ostatních dýní a vyrobí nám semínka. TETSUKABUTO,TETSUCABUTO, syn IRON CUP, IRONCUP.Chutově je muskade de provence  světová špička se špatnou skladovatelností a uživatelsky nikterak přívětivá. naproti tomu  longue denice  je chutově velice blízká, a na zpracování mnohem, mnohem, mnohem lepší, příjemnější. oloupete jako cukjjetu a.... heá heá. jako butter nut, ale mnohem delší, asi 10x a 3x více karotenoidů, páč je oranžovější, je hezčí kandovaná a barevnější v zavařenině. To neznamená, že jsem proti butternutům zaujatej..... naopak, malé keřovité formy jsou přímo určené k podélnému rozříznutí a po vydlebání se dlabanina umele či naseká, smíchá s.....pohankou se sýrem a klobáskou, nebo mletým masem se sýrem, nebo.... čímkoli vč suchým z nosu.Upeče se to jsa pokjapíno olivovým olejem a pak se to surově zbouchá jako jednoduché jídlo.

Ano, jsou to výkonné kompaktní formy keříčkové, které nikam nelezou a dávají mladé kusy tak kvalitní, že si cuketa hanbou půjde lehnout na koleje.

qnx, je to tak, pokud to člověk bere vážně, pak musí počítat s nějakou bezpečností. To není z mé hlavy, alebrš z mi3lotický hospodář 1924. Já pěstuju mnohem víc, mám kopec přátel i kupců.



Magda říká:

Ne...teksukabuto nemám...

Mám blue hubbard, hokaido, butter cup, serpentine, muškátovou butternut...

Výborně, f1 to je papírově, ale pravda to není. semenaření funguje běžně. Letos ji pěstuju s muskade de provacnce, longue denice a hokkaido, takže si klildně semínka nechám a zkusím, co z toho vyleze. Ovšem klasické tetsukabuta určitě pojeDu v čisté formě, páč to je sychr. mám jich 15 sazenic a každá má min 5 kousků, max 9.

Uchování ovoce je mnohem složitější, páč se hůře ukládá.jablka jo, jináč nic. Hrušky mi vydrží do nového roku, max do půlky ledna, což je max bez řízené teploty a atmosféry. Je blbé, že by neměly být uskladněny s jablky, páč ty svojí produkcí etylenu urychlují zrání nejen samy sebe, ale i všeho, kam dosáhne ten plyn.dobré větrání jest prodobré uskladnění nezbytné. Jablka i hrušky se skladují v regálech v jedné vrstvě stopkami nahoru, dobrá je i stuDená komora, nebo bedýnky ve více vrstvách, ovšem zde je přebírání složitější. je třeba kontrolovat min jednou za dva týdny stav uskladněných plodů a napadené vyřadit.Ostatní ovoce nelze skladovat nějakou významnou dobu v 3syrovém stavu. takže švestky suším, vařím povidla, zavařuju nasucho i v moštu, i v cukru, dělám z nich dětské přesnídávky  v kombinaci s jablky, dýněmi, černým bezem aroniemi, hruškami. rekordmanem jablek jsou strýmky, rekordmanem hrušek jsou ze starých odrůd pastornice a pařížanka, z nových odrůd dicolor. Absolutně nejchutnější jablka jsou rubín, rubinola, sudetská reneta, nejchutnější hruška světa je wiliamsova čáslavka a u švestek to je půdou a situací, vynikající jsou domácí, bez šarky, top taste a letos mám obsypané i necelé tři roky staré jojo. na stromku je průměrně 60 švestek.Je dobré mít odrůdově pokryté co nejširší období, od nejranějších po nejpozdnější. pklatí to pro všechny významné druhy, nikoli pro nějaké marginální jeřáby či muchovníky.Z těch marginálních druhů bych doporučil muchovník, rakytník, maliník, kamčatskou borůvku, angrešty, rybízy, jostu, třešně, višně, jahody, myrobalán.co bych nedoporučil, tak to jsou mrzgély z čačaku, tj čačanská lepotice, najbolja a ranná. jsou to nosičí šarky a hostitelé agresivních škůdců, jako mšic a obalečů.

navíc se to nedá pálit, nedá se to sušit ani povidlovat.

Marginální ovoce zpracujeme na štávy, tedy syrupy, nebo sirupy, marmelády a přidáváme do přesnídávek a sýrů. Třešně sušíme jako rozinky a bez sušíme do čajových směsí, což lze  i u většiny drobného ovoce. Teda, třešně a višně zavařit a naložit do rumu, ev jiného šnapsu. Švestky do škopků. Do ovoce bych přidal i růži dužnoplodou , bez haschberg, a kopec jiných, i divokých.

Zpracování mléka je jednoduché.... kráva dojí celý rok, takže syrové, kysané, kefír, máslo ze sbírané i odstředěné smetany, vlastní smetana, jogurt, tvaroh. z jogurtu vyrábíme lučinu, je to mezi ¨lučinou a pomazánkovým máslem, je to nízkotučné, na chleba nejlepčí. Pak samozřejmě sýry tavené, zrající i nezrající, vč syrečků. Pro přežití je vlastnictví kravky dle mého stěžejní a já do tohu půjdu znova, i když mne kamará1d domácím mlékem zásobuje, takovej kus telecího, na pánvi, na vlastním másle, zasněžený vlastním sýrem, s vlastníma erteplema, zapíjený vlastním moštem, himl, stýská se mi. Taky po přepouštěném másle, jenž po mne neustále vyžaduje kamarád, gurmánský šéfkuchař z práglu. prý je nejchutnější tříleté....

Každé uložení či udržení potravin můžeme probrat do detailu, jsou to mé osobní zkušenosti. nenajdete zde březový cukr, řepný cukr, ani bezový syrup či bylinkové deriváty. Je to úžasný vesmír, do kterého budete pronikat sdo konce svých dní, jako já.Dá to však práci, čůlověk musí hnout hřbetem a může si i zlomit nehet.

Caso říká:

Ja bych prostorovy izolat mel (793 m vzdusnou carou o nejblizsiho plotu zahrady, kde by se teoreticky dyne pestovat mohly, takze fakticky je to pres 800m, navic za remizky a rybniky), ale jake ma naroky ma na pestovani? Jsem trochu vys, pestuju tu klasiky  - cukety, hokaida, spagetti, tondo di nizza, butternut a golias. Je iron cup podobne narocna, nebo potrebuje delsi vegetacni obdobi? Dalsi vec je, ze jsem ji znal pouze jako F1, ale pokud ji chcete semenarit, tak asi mate neco jineho. Nejsem v idealnich podminkach, ale v nizine asi nikdo nebude mit ten prostor okolo sebe.

jarda bon jovi říká:

ta muškátová buternut mne zajímá. Tetsukabuta mi došla, budem potřebovat někoho, kdo bydlí v prostorovém izolátu, tj min 800, lépe 1000 metrů od ostatních dýní a vyrobí nám semínka. TETSUKABUTO,TETSUCABUTO, syn IRON CUP, IRONCUP.Chutově je muskade de provence  světová špička se špatnou skladovatelností a uživatelsky nikterak přívětivá. naproti tomu  longue denice  je chutově velice blízká, a na zpracování mnohem, mnohem, mnohem lepší, příjemnější. oloupete jako cukjjetu a.... heá heá. jako butter nut, ale mnohem delší, asi 10x a 3x více karotenoidů, páč je oranžovější, je hezčí kandovaná a barevnější v zavařenině. To neznamená, že jsem proti butternutům zaujatej..... naopak, malé keřovité formy jsou přímo určené k podélnému rozříznutí a po vydlebání se dlabanina umele či naseká, smíchá s.....pohankou se sýrem a klobáskou, nebo mletým masem se sýrem, nebo.... čímkoli vč suchým z nosu.Upeče se to jsa pokjapíno olivovým olejem a pak se to surově zbouchá jako jednoduché jídlo.

Ano, jsou to výkonné kompaktní formy keříčkové, které nikam nelezou a dávají mladé kusy tak kvalitní, že si cuketa hanbou půjde lehnout na koleje.

qnx, je to tak, pokud to člověk bere vážně, pak musí počítat s nějakou bezpečností. To není z mé hlavy, alebrš z mi3lotický hospodář 1924. Já pěstuju mnohem víc, mám kopec přátel i kupců.



Magda říká:

Ne...teksukabuto nemám...

Mám blue hubbard, hokaido, butter cup, serpentine, muškátovou butternut...

Odpovědět do diskuse

© 2017   PermaWeb   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby