Zajímavý článek na enviwebu ...
"Naše planeta může uživit až imaginárních 11 miliard lidí," je přesvědčen i expert na populační růst Joel Cohen z Rockefellerovy univerzity. "Pokud budou vegetariány," dodává však. Tento odborník kritizuje, že velká část úrody a zdrojů (až třetina) totiž mizí v "továrnách na maso". A další velký díl, šestina, vypěstovaných plodin se mění v biopalivo. "Na výživu lidí zbývá méně než polovina obilí," připomíná. "A proto už nyní máme na světě miliardu chronicky hladovějících."
Popisky: společnost
Prohlédnuto: 3300 x
J.B.J.: Moc se mi líbí motto, že "Celková inteligence lidstva je neměnná. Ale lidí neustále přibývá." Rozum? Kolik to stojí? Kdo to koupí? Jak se to balí?V mnoha věcech bych tu viděl nevyváženost v pojmech "PLOCHA" a v tom, co budeme dělat s produkty našeho pěstění. Pokud chceme vypěstovat i něco na prodej / směnu, pak exportované živiny do půdy jednoznačně musíme nějak vrátit. Pokud si na živobytí vyděláme jinak a všechno z pozemku sbaštíme (a vy...se zas na pozemku), tak uzavřený koloběh, doplněný pumpováním živin z hloubek za pomoci hluboko kořenících rostlin, (třeba dub)by mělo vystačit na hoooodně dlouho bez dotací živin. Pro mě, na kopcích budou zvířata dost důležitá. (jídlo na zimu a něco na zahřátí - kožešina, peří, vlna.... Jen právě dnes mi nějak chybí čas na to vše.
Permalink Odpověď přidal(a) jarda bon jovi na 2.Květen.2012 v 21:58 Ten film je moc pěkný. andrei soloimin... takže, oni těží biomasu na sousedních pozemcích, nechají ji shnít a pak s tím hnojí?? Taky to jde, jen to není trvale udržitelné z důvodu plýtváním energií.Trávu musíš uséct, nahrnout, posbírat či zbalíkovat, převézt, několikrát překopat kompost a pak to nasypat na zem. Trochu samoúčelné.Něco jako pálit zrní skrze teplo.Bioplynky a ostatní žrouti půdy snižují pravděpodobnost úspěchu alternativních směrů tím, že žerou půdu. Když není půda, budou alternativní směry pouze pro pár vyvolených pošuků.Co máte proti zvířatům???Kdyby je lidé nechovali pro užitek, dávno by vymřeli.
martin gross, vidím to hodně podobně, i já mám doma časožrouta a tolik bych toho chtěl dodělat...Je to vždy otázkou priorit.
Permalink Odpověď přidal(a) Ronja Korousová na 2.Květen.2012 v 23:21 Svatá pravda, taky si myslím, že je nás třeba spíš zredukovat... Taky se poslední dobou sama zamejšlím nad svým snem o třech dětech... A postupně ho měním na 4 - 5, ale biologicky vlastní mi bude stačit jedno, co už mám... :-)
Permalink Odpověď přidal(a) Ronja Korousová na 2.Květen.2012 v 23:22 Nejsem si ani zdaleka jistá, že život za něco stojí výhradně v rozvinutý civilizaci...
Pro začínajícího (kdo v ČR není?....) a s podprůměrným platem plus hypotéka...... Zkrátka je tak akorát na ten 1ha. Ze zvířat tak leda pro králíky. A slepice, nebo kachny. Mulčuju, takže kachny. Zvířata mám rád, ale..... N a1ha se dá vyprodukovat dostatek rostlinných bílkovin a uhlovodíků pro 4 lidi. Pokud jde o produkci masa, je 1ha sakra málo. Někde tu zaznělo, že na člověka na planetě vychází 2ha plochy planety. čísla si už nepamatuju (čísla, jména, a to třetí jsem už zapomněl... :-D) ale vycházelo z toho, že v ČR jsme dnes už dost na štíru s plochou na jednoho obyvatele. Pokud by se všichni dali do kultivování půdy, nevejdeme se. Chovat zvířata - pak to bude na úkor půdy, která někde bude chybět. I když vím, že k tomuto nikdy nedojde, jelikož dávno předtím tlupy hladových obyvatel měst při svém kočování pobijou dobytek v dosahu měst, i mimo dosah. A smůlu bude mít ten, kdo se přesile neubrání.... Takový kůň, nebo kráva bude pro takové nomády magnet, jako nic jiného. Dělat dnes osvětu o samozásobitelství a o přípravě na přežití je dost risk, co se týká reputace u sousedů. A bojím se, že ti budou první, kdo zaklepe na dveře, až dorazí hlad, jelikož do sámošky nedorazili pekaři. Vrtá mi hlavou tisíc otázek. Zkolabujou banky dostatečně rychle, aby nechtěly předčasné splacení půjček? Co hypoteční banky? Tzn. Při kolapsu mi barák zůstane? Logika mi říká, že ano. Kdo a za co by to koupil od banky? Potom - až krachnou nasmlouvané zaoceánské, - nebo jen na dlouhouvzdálenost - zakázky našich fabrik - až nebude kde makat a bude čas na naše pozemky, pak bude sakra těžké kravku, nebo jakékoliv zvíře koupit. Snad vyměnit za plodiny, které dnes seženete kolikrát jen po internetu. Honí se mi hlavou, zda noví sousedi, až půjde do tuhého - zda zkusí hledat štěstí a jistotu do města, jak tomu bylo v historii (tehdy byla jiná situace a důvody, které k tomu vedly) U současného systému ekonomiky a současně poklesu těžby ropy je otázka začátku konce aktuální každý den. Dokud jde elektřina a fungujou mobily, ještě nezačal. Ikdyž se to už blíží. Dění ve zdravotnictví, a tak dále.
Zatím sázím co se zasadit dá. Nejdřív stromy. Břízu, vrby, jasany, olše, ovocné stromy roubované i semenáče (u cizokrajných hlavně ty semenáče) a další a další. Vrby a břízy na přípravu půdy a zastínění pozemku (+ větrolam) Olše na dřevo a pro hnojení sousedních stromů. semenáče pro pozdější selekci, co bude plodit, nebo co bude jen na tvrdé dřevo (jabloň, švestky, třešeň) Kořeny časem trochu načechrají uježděnou louku, aby se tam líbilo i dalším ovocným stromům a keřům. Jasany, vrby a modříny sázím kvůli materiálu na oplocení. kolíky z modřínových větví mi v zemi bez hnití drží už i 7 let. Smrkový kmen (kolíky ze smrkových kmínků) po 4letech uhnily a letos mi upadl plot. Zatím musím všechny stromy obalovat pletivem kvůli zajícům a srncům. Srnky mi odnášejí spoustu živin v žaludku mimo pozemek. Nestydím se dotovat živiny hnojem od souseda. Až nebude co do úst, ubyde i srnek. Otázka priorit je složitá. Chci něco na mléko - miluju mlíko - ale až bude čas - a ouřada nebude chtít sociální, zdravotní, vodné, stočné, ..........
Permalink Odpověď přidal(a) Ronja Korousová na 3.Květen.2012 v 0:10 Já nemám několik hektarů luk. já budu mít za několik tejdnů zahradu o dvanácti stech metrech čtverečních... A proto řeším, co mohu v rámci zahrady, stejně jako v práci coby pečovatelka řeším, co můžu vyřešit v konkrétním důchoďáku s konkrétníma lidma a nezabejvám se totální absurditou existence důchoďáků, že jo, Nebo zabejvám, ale teoreticky. Prakticky řeším konkrétní kousek. Momentálně nemůžu mít hektary, i když do budoucna s touto možností počítám pořád víc... A neumím si dost dobře představit, jak zahradu propojuju s okolím. V okolí mají zahrady sousedi. A tak prostě budu dělat na zahradě, co budu moct. Pokud se ukáže, že jsem schopná z ní něco vydolovat a dost jí vracet, až bude splacenej ten kousíček půdy... Můžu přemejšlet, co dál. Zatím můžu praktikovat redukovanou zahradní permakulturu a myslím, že spousta jinejch lidí to má taky tak. A taky si myslím, že je moc dobře, že dělají alespoň to...
Ronja Korousová: ať je nějaký pozemek velký 10ha nebo 1000m2, tak principy tam platí stejné.
V případě propojování jednotlivých prvků na velikosti také nezáleží. Mám dojem, že jsi vůbec nepochopila co jsem se snažil napsat a "redukovaná zahradní permakultura" tomu nasadila korunu :-(
Permalink Odpověď přidal(a) Sanča na 3.Květen.2012 v 8:25 Zdravím,
možná jsem to už někde psal, takže se omlouvám pokud se opakuji. Vyjádřeno vzletně, požehnána každá vědomá činnost vedoucí k tomu, že se kousek půdy obhospodařuje a člověk je aspoň o stupínek samostatnější a svobodnější.
Nenechte se znechutit hnidopichy a vrtichvosty, kteří se vyžívají v určování co je permakutura a co už ne. Raději trávit, čas na zahradě nebo u zvířat, než ve zbytečných diskuzích o názvosloví a tzv. přesných termínech.
Permakutura není hlavně dogma ani přesná vědecká disciplína, za hranicemi ji chápou spíše, jako živoucí organizmus, který je v neustálé změně a reaguje na stávající podmínky i na jednotlivce, tedy každého z nás.
Vzhůru tedy do tzv. omylů a zkoušení, dokud máme čas se učit a nejsme na výsledku životně závislí. Co se naučíme teď, bude ku prospěchu nám či našim potomkům, pakliže jim to budeme schopni předat:-).
Mějte se krásně
Senča: Bylo by chybou ztrácet čas snahou o nějaké přesné definování permakultury ........ a stejně tak je chybou považovat a označovat za permakulturu něco co s ní nemá téměř nic společného. Na našich pozemcích by se dalo najít poměrně velké množství tzv. "permakulturních prvků" jako jsou svejly, větrolamy, sluneční pasti, vyvýšené záhony, akvakultura, zamulčované plochy, hromady kompostů atd. atd. ....... ale stejně o tom netvrdím, že je to permakulturní ..........protože to podle mých měřítek permakulturní není. Ty máš asi měřítka jiná a proto jsi ochotný nálepkou "permakulturní" označit lecos.Připadá mi vhodnější stanovit si cíle někde v dálce za obzorem a snažit se jich dosáhnout, než se spokojit s cílem někde za zády a místo práce se jenom vyžívat v dobrém pocitu, že už jsme jich dávno dosáhli.
V obsahu pojmu PK se tedy neshodneme, ale alespoň jsme za jedno, že je lepší trávit čas na zahradě nebo u zvířat než ve zbytečných diskuzích.
Permalink Odpověď přidal(a) jarda bon jovi na 3.Květen.2012 v 16:04 martin gross.... Nesmíme se bát. Ničeho a nikoho. Nikdy a za žádných podmínek. Strach je tím motorem, proč tolerujeme ten otrokářský systém, co nás žere.Díky strachu mají navrch a daří se jim to držet pohromadě.Samozřejmě, že zdanění za marie terezie i před ní bylo mnohem menší. Dostali jsme se do světa georga orwela, at se nám to líbí, nebo ne. Šílení úředníci budou vystavovat traktorům certifikáty o vibračních vlastnostech. Budu mít ilegální zetor crystal, budu jej schovávat v podzemí a náhradní díly kupovat kdesi na černém trhu v polsku.... fikce???? nikoli, realita.
Nejde o to , připravit se na horší či zlé časy,nebo nějaký krach, ale snažit se žít co možná bez vnějších zdrojů, trvale udržitelně.Myslel jsem si, že permakultura je trvale udržitelný směr. Tak jsem se sem dostal. Díky žonglování s názvy a termíny dodnes nertuším, co to vlastně ta permakultura je. Já se snažím o filozofii a směry našich předků..... Mnohdy zapomenuté postupy.taky zvyky.Každej pantáta měl na hůře truhlici s hrachem, čočkou, cukrem, solí,pár pytlů mouky, krupici, v komoře soudek s medem,velký hrnec sádla, tentýž s zápražkou, pověšených pár šrůtek uzeného masa a klobásek,škopek našlapaného zelí,pár ovázaných sklenic s přepuštěným máslem, co vydrží roky,pár sklenic pětilitrovek s povidly ze švestek i hrušek..... Ve sklepě pár metráků erteplí, nějakou řípu, mrkev, celer, vodnici i cviklu.na půdě višely plátěné pytle se sušenými hruškami,jablky, švestkami, lipovým květem, bezovým, i sušeným šípkem.Jablka a hrušky byly zahrabány na sýpce v obilí.
V maštali pár koní, jjá chci dvě, nějaké ovečky, dvě kozy, kozel, krávy stačí dvě, býk, prasnice s kancem, co víc si může člověk přát. takže vidíš, že soběstačnost je opravdu hodně specifický pojem.
A na nájjezdy barbarů dávno vymysleli nějaké zbraně.... už samuel colt tvrdil, že jeho přístroje navždy smažou rozdíly mezi slabým a silným.....
Permalink Odpověď přidal(a) Ronja Korousová na 3.Květen.2012 v 16:11 To je přece Tvůj výraz, já jsem ho jenom zopakovala...
QNX říká:
Ronja Korousová: ať je nějaký pozemek velký 10ha nebo 1000m2, tak principy tam platí stejné.
V případě propojování jednotlivých prvků na velikosti také nezáleží. Mám dojem, že jsi vůbec nepochopila co jsem se snažil napsat a "redukovaná zahradní permakultura" tomu nasadila korunu :-(
jarda bon jovi: však já jsem také několikrát psal, že co to je permakultura ještě netušíme, protože taková kultura ještě nevznikla. To je ten cíl někde v dálce za obzorem ........zatím je jasná (měla by být) pouze permakultura jako designérský systém, to popsal velice dobře už B.M. a kdo chce, tak si o tom může přečíst spousty stran textu ( většinu jenom v AJ) a používat to může už dnes.
Permakultura určitě nebude návrat do minulosti, protože pokrok zastavit nelze. Bude to něco nového i když zkušeností našich předků to může využívat velice hojně.
Vítá vás
PermaWeb
Diskuse ve fóru:
Rostliny Keře Stromy
Pěstování Permakultura
Pozemek Domácnost
Sháním Nabízím Včely
Semena Nářadí Odkazy
Literatura Filmy Strava
Ovoce Zelenina Léčivé
Půda Škůdci Komunity
Dřevo Ekologie Spory